Polen – Izvor života

Polen je izuzetno koristan proizvod Prirode. Pčelice vrednice samo sakupljaju polen na svojim nožicama i lageruju ga u košnice. Od tri para nožica, na zadnjima imaju kofice, u koje stavljaju polen, koji ustima uzimaju iz prirode.

Polen s pravom nazivaju Iskrom života i zdravlja, jer sadrži sve što je čovekovom organizmu potrebno. Pun je mineralnih materija i proteina, ima veliko hranljivo i lekovito dejstvo na čoveka, a pre svega je neophodna hrana za same pčele.

Jedno pčelinje društvo godišnje utroši oko 40-50kg polena. Čoveku je dovoljan dnevni unos od 10-30 gr, odnosno ne više od 15-20gr 2x dnevno (1kašika) za odrasle i 8-10gr (1 kašičica) 2x dnevno za decu.

Polen ima boju cveta, sa kog ga pčele sakupljaju i može biti livadski, vrlo raznovrstan i raznobojan, sa livadskog lekovitog bilja i raznog cveća, uljane repice, suncokreta. Kažu da postoji i polen drveća, bagremov napr. i kestenov, ali pčelari to mahom negiraju, kažu da njihove pčele u medobranju na bagremovoj ispaši ne unose polen u košnice. Pošto je to i prva paša u godini, s proleća, moguće je da se njime pčele hrane na terenu.

Lekovita svojstva polena

  • Polen reguliše metabolizam, rad žlezda i organa u organizmu,
  • dobar je za vid,
  • cirkulaciju,
  • povećanje hemoglobina u krvi,
  • jačanje apetita,
  • rast i razvoj kod dece,
  • jačanje imuniteta,
  • jačanje fizičkih i umnih sposobnosti kod odraslih,
  • dobar je za suzbijanje bolesti srca i krvnih sudova,
  • otklanjanje umora,
  • koristan kod malokrvnosti,
  • smirivanja zapaljenskih procesa,
  • bronhitisa,
  • kožnih oboljenja (vitaligo)
  • preranog starenja,
  • hormonalnih poremećaja …
  • a nezamenljiv u prevenciji i kod problema sa prostatom.

Način upotrebe polena

  • Polen se može uzimati na razne načine, tako da svako ko nije alergičan na polen može da odabere njemu najkomforniji način.
  • Polen se može mešati sa medom, samleven u prah i odmah konzumirati. Uobičajen odnos je 100 gr polena na 1kg meda.
  • Ili se može u istom odnosu polen u granulama izmešati sa medom i ostaviti nekoliko dana, uz povremeno mešanje, pa konzumirati.
  • Drugi način je da se kašičica polena (granule) potopi uveče u malo mleka/jogurta/voćnog soka, ostavi da prenoći, pa ujutru popije ili pojede, u zavisnosti od količine upotrebljene tečnosti. Ili se nacedi pola limuna, pa se ujutru sve sipa u čaj.
  • Sa polenom se može praviti i lekoviti sok, tačnije sirup koji se razblažuje sa vodom ( o tome drugom prilikom u Receptima).
  • Ako se koristi polen u prahu, nije potrebno čekanje, konzumira se odmah.
  • Kod upotrebe polena najbitnije je da se granule raspuknu, potapanjem, mlevenjem, usitnjavanjem tučkom, kako bi organizam mogao da iz njega izvuče sve te hranljive, lekovite i korisne sastojke. U protivnom, granule polena će prošetati kroz organizam i potpuno neiskorišćene izaći kroz analni otvor.
  • To je još jedna potvrda one tvrdnje s početka priče, da izlaganje kesica polena suncu, na prodajnim štandovima, neċe štetiti lekovitosti i kvalitetu polena, jer ga štiti jaka opna. Samo može boja tih opnica da izbledi na suncu.
  • Osobe alegične na polen treba da ga izbegavaju, kao i livadski med, koji ga sadrži u sebi u znatnim količinama. Ili mogu uz konsultaciju i nadzor lekara da polenovim zrncima krenu u borbu protiv alergije, tako što će par dana progutati samo po jedno zrno polena, posle ga i izgrickati, još par dana, pa onda polako povećavati broj zrnaca do 15 i nazad. To često pomaže u oslobadjanju od alergije.
  • Kraj avgusta i polagani ulazak u jesen je idealno vreme za intenzivnije korišćenje polena, meda, propolisa, mleča i dr. u preventivne svrhe i pravilnu pripremu organizma za hladne jesenje i studene zimske dane u odbrani od virusa i drugih neželjenih infekcija i raznih bolesti.

Evo i nekoliko načina ispravne pripreme i konzumiranja polena:

  • Jednu supenu kašičicu polena razmutiti u mlakoj vodi (najbolje uveče) i ostaviti da odstoji min. 8 sati. Nakom toga, možete napitak zasladiti, promešati i popiti. Ako ga zasladite medom, i dodate do 15 kapi propolisa u kapima, dobili ste izuzetan i komletan preparat.
  • Polen se može rastvoriti i u jogurtu, jer je poznato da mlečna kiselina bolje rastvara celuloidnu opnu od vode.
  • Samleven sušeni odnosno što je još bolje ako imate nemleveni sirovi polen, umešate u med. Nije zgoreg iscediti malo limuna, kako bi se poboljšalo rastvaranje polenove opne. Sledeća 3-4 dana prevrćite teglu u kojoj je ovakav preparat, svakih sat dva, kako bi polen, koji je lakši od meda, prolazio kroz med i tako natapao svoju opnu. Od četvrtog dana možete početi upotrebljavati ovaj preparat. Višak preparata čuvajte u frižideru. Na površini će se nakupiti krupnije granule koje možete upotrebiti tako što ćete jednu kašiku tog gornjeg sloja razmutiti u vodi, u nakon nekoliko sati popiti.
Polen
Tagged on: